Lite naturligt

Senaste perioden har inte blivit så aktiv med kameror och objektiv, av olika skäl. Måste erkänna att vädret spelat en stor roll till detta.
Men några bilder kommer här.
Vi börjar i Kärna mosse, där jag hittade en variant av orkidén Kärrknipprot. Den varianten bestod av färgförändring, från lite röd-rosa som jag varit van vid, till en beige variant.


Kärrknipprot


Kärrknipprot, beige variant

Hade turen att träffa en trevlig och kunnig person på mossen, Johan Gren, som tipsade om Skogsknipproten som växer i kanten av mossen. Tyvärr missade jag blomningen av denna, då jag var bortrest en vecka. Så det blir att vänta ett år till!
När jag skulle kolla om Skogsknipproten blommade, hittade jag en annan växt som var på upphällningen, i den meningen att den var förberedd för förökning, som jag förstår det. Se de symmetriska resterna av blomman, jag antar att spröten kommer att forsla iväg  frön så småningom. Har inte lyckats artbestämma denna växt, tyvärr.


Fröställning, okänd art

Passar på att visa två olika arter av Sileshår, ni vet växten som är klibbig och fångar insekter som den suger näring ur.
Rundsileshår och Storsileshår. Dessa växer också på mossen.

Rundsileshår

 

Storsileshår

Nu lämnar vi Kärna mosse för ett litet besök på en ö i Västerviks skärgård.
Där träffade jag på bl.a. en Kärrgräshoppa samt en Bastardsvärmare!


Kärrgräshoppa

Klubbsprötad bastardsvärmare

Slutligen beger vi oss norrut, till Norra Jämtland. Dit har jag åkt i 30 år för att utöva 2 av mina hobbies, foto och fiske.
Som brukligt varit, blev det även detta år en tur upp mot Stora Blåsjön och sen vidare upp mot Stekenjokk och in i Lappland.
Förra året var vattenståndet normalt i Blåsjön, men i år , precis som för 2 år sedan, fanns det otroligt lite vatten i sjön.
Detta innebar att fina sanddyner uppenbarade sig och skapade fina vyer, speciellt i det lite blådisiga väder som rådde. Blåsjön gjorde skäl för namnet!


Stora Blåsjön


Stora Blåsjön

Hur gick det då med fisket. Jo, tack alldeles förträffligt.
På bilden syns reskosten för hemfärden! Det blev den stekta varianten, eftersom det var totalt eldningsförbud och att röka fisken var uteslutet. Men det var gott ändå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.