Höst i Dalarna

I slutet av september blev det resa till Dalarna, närmare bestämt Hundfjället, där vi hyrt vår sedvanliga stuga.
Tanken var att det bl. a. skulle plockas lingon och även flugfiskas i Görälven. Det fanns inga lingon!..och det var för mycket vatten i älven, så det blev inget fiske heller. Det blev alltså ingenting att rensa!
Det blev istället några utflykter. En av dem gick till Fulufjället, närmare bestämt Njupeskär, där Sveriges högsta vattenfall finns. Vi åkte på små grusvägar längs foten av Fulufjället, där man alltid brukar hitta lite spännande saker.
Den här gången blev det ganska färsk vargspillning.
I de höstlika färgerna framträdde verkligen lärkträden speciellt.  Lärk, som trädet formellt heter, tappar barren på vintern till skillnad från exempelvis tall och gran. Precis som löven på lövträd, gulnar  barren  innan de faller.


Lärk


Lärk

Framme vid Njupeskär parkerar man vid det Naturum som finns där. Skall man ta sig till själva fallet blir det en promenad på några kilometer. I stället för att gå till fallet inriktade jag mig den här gången på att få lite bilder på Lavskrikan. Lavskrikan är en kråkfågel och är släkt med Nötskrikan. Den håller till från Svealand och norrut.
Även ett par andra fåglar dök upp, Talltitan och Nötväckan.


Lavskrika


Lavskrika


Talltita


Nötväcka

Görälven får så här års,  en fantastiskt fin inramning av alla gulfärgade träd, som syns både ovan och i speglingar i vattnet.


Görälven


Görälven

Det finns  en sydlig sträckning av Kungsleden. Den startar från söder vid högfjällshotellet i Sälen och går upp till Rogen-området i västra Härjedalen. Den är ca 15 mil lång.
Den passerar Görälven via en gångbro på den plats där vi befann oss.


Kungsledsbron över Görälven

Inga lingon, ingen fisk, men det fanns i alla fall lite blåbärsris och Ljung i markerna, samt Fönsterlav, den lav som allmänt brukar kallas för vitmossa!
Och med dessa bilder tackar jag för titten denna gång!


Blåbär


Ljung


Fönsterlav

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.