Några annorlunda och några någorlunda bilder på fåglar

Ibland droppar det ner fågelarter som normalt inte besöker oss på våra breddgrader och inte heller häckar här.
Sen finns det andra mer ”normala” arter, men som inte jag sett tidigare.
nedan kommer lite bilder!
Dessutom tillkommer normala som jag sett tidigare, men som är lika välkomna för det!

Vi börjar med en Jorduggla i kvällens absolut sista ljus, när den födosöker över maderna i Svartåmynningens naturreservat.


Jorduggla

För ett par veckor sedan gick larmet att en Stäpphökshane varit synlig vid Sättunaplattformen, också det i Svartåmynningens naturreservat.
Jag som många andra for dit och upptäckte att det faktiskt var 2 st.
Det syntes tydligt att de inte var så såta vänner, trots att det inte var någon hona i närheten, vad jag såg.
Wikipedia: Stäpphöken häckar i sydliga delar av östra Europa och centrala Asien. Den är flyttfågel och övervintrar mestadels i Indien och sydöstra Asien. Den är en sällsynt gäst i västra Europa. Stäpphöken har häckat flera gånger i Finland.


Stäpphök, hane


Stäpphök, hane

 

En annan sällanbesökare är Härfågeln. Den har nu varit ett antal dagar vid Ullstämmaskogens naturreservat och också den har lockat många fågelskådare och fotografer. Det var först vid femte besöket som jag hade tur att få några bilder. Skam den som ger sig!
Den var lite blyg på första bilden!


Härfågel


Härfågel

En ny fågelart för mig var Gråhakedoppingen. Det finns ett par av dessa i Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap, även det ett naturreservat i Linköpings närhet. Jag kan inte annat än tycka att vi har väldigt stora möjligheter till otroligt  fina naturupplevelser i Linköpings kommun!
Bilden nedan kan ge en liten förhoppning om eventuell häckning. De visar i alla fall lite känslor för varann. Vi håller tummarna!

Gråhakedopping, hane och hona


Gråhakedopping

En av de andra doppingarna vi har i reservaten är Svarthakedopping.
Här är ett porträtt av den!


Svarthakedopping

Slutligen en annan trevlig fågel, Nötskrikan. Den lurade mig ett kort sekund, när den sprang omkring på marken, beigefärgad, med lite svart och vitt. är det Härfågeln? Nä, såg ju sen när jag lyfte kameran att förhoppningen grusades!


Nötskrika

Hoppsan, trillade visst av pinn!


Nötskrika